Калин Христов е чудесен избор за финансов министър, смята Любомир Дацов
Калин Христов е чудесен избор за финансов министър, смята Любомир Дацов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Експертът и бивш финансов заместник-министър Любомир Дацов определи избора на подуправителя на БНБ Калин Христов за финансов министър като чудесен.

Ако правителството е със срок два месеца, то двама души са важни: финансовият министър заради стабилността, която трябва да осигури и премиерът, който трябва да гарантира, че администрацията ще си свърши коректно работата и ще осигури нормално провеждане на изборите, каза Дацов в интервю за Дарик. По думите му, ако правителството има по-дълъг хоризонт предизвикателствата вече са по-големи.

Ако хоризонтът на служебния кабинет е два месеца, то служебният финансов министър има много ясни задачи: той не трябва да държи системата под пълен контрол, да няма рискове от страна на бюджета и да не се допусне раздуване на плащанията.

Дацов коментира, че членовете на служебния кабинет може би са добри професионалисти, но му правело впечатление, че повечето от тях нямат почти никакъв административен опит, която по думите му от гледна точка на задачите на служебното правителство не е предимство.

„Ако приемем, че правителството ще бъде за два месеца, според мен по-добрият избор щеше да бъде, ако бяха хора от министерствата, повече експерти в областта, с оперативен опит отколкото визионери", каза Дацов.

Любомир Дацов попита в рамките на шегата кой на кого ще бъде подчинен между посочената за вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева и Илияна Цанова, която също ще бъде вицепремиер и ще отговаря за еврофондовете. По думите на Дацов 95 на сто от средствата и бюджетите, които регионалното министерство управлява, са по линия на еврофондовете. „Тоест в рамките на шегата: коя от двете ще бъде подчинена на другата", зададе въпрос експертът.

Цялото интервю на Йовка Йовчева чуйте в Radio.DarikNews.bg