Калфин: Принцип на НАТО е всички да имат еднаква защита
Калфин: Принцип на НАТО е всички да имат еднаква защита / снимка: Sofia Photo Agency

Има един принцип в НАТО, който казва, че цялата територия на съюзниците трябва да има еднаква защита и еднаква степен за сигурност. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в предаването "Денят" на Дарик в отговор на въпрос дали България е поставяла въпроса за включване в противоракетния щит на САЩ.

Доколкото програмата за противоракетния щит е американска програма, тя не е на НАТО, но покрива голяма част от страните от Алианса, остава въпросът за тези, които са извън тази защита и България е една от тези четири страни, каза външният министър. "Но това не е въпрос, който ние обсъждаме двустранно със САЩ", обясни Калфин.

Нашата позиция е ясна и нейното място за поставяне е в НАТО, каза Калфин. По думите му, имаме американската подкрепа, тъй като сме го поставяли на САЩ. САЩ, включително и в НАТО, казват, че НАТО действително трябва да се ангажира със спазване на този принцип, допълни министърът на външните работи.

Системата за ПРО, тогава, когато се изгради изцяло, е насочена към защита, тя така е изчислена, че да защитава основно американската територия, а защитавайки американска територия, част от европейската територия на НАТО, попада под нея, но по никакъв начин не трябва да се прави извод, че следва някаква непосредствена заплаха за България и аз мисля, че това „би била една доста екстравагантна спекулация”, каза още Калфин.