/ МС, пресцентър
Министър-председателят Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с президента на Молдова Мая Санду, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът Петков потвърди българската подкрепа за европейската перспектива на страната, която ще изрази на предстоящия Европейски съвет. Той приветства силния ангажимент на президента Санду да води Молдова по нейния европейски път и по пътя на реформите.

"Двамата лидери осъдиха продължаващата руска военна агресия в Украйна, която принуди милиони украинци да напуснат домовете си. Обсъдени бяха усилията, които правителствата в двете страни полагат, за да осигурят подслон и защита на украинските бежанци", посочиха от МС.

Премиерът Петков отбеляза, че високо цени подкрепата на молдовските власти за запазване на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство в Молдова. В тази връзка той изрази очаквания за грижа за Тараклийския регион и Тараклийския университет като мост за културната и духовна близост на двата народа.