/ БГНЕС
Премиерът Борисов проведе телефонен разговор с британския си колега Борис Джонсън, съобщи пресцентърът на кабинета.
 
Основа тема на телефонния разговор е била изключително доброто сътрудничество в сферата на сигурността.
 
В рамките на разговора, който се е провел по искане на британския премиер, е бил поставен акцент върху големия брой успешни съвместни операции в борбата срещу престъпността и наркотрафика.

„Трябва да продължим да работим в тези области“, е заявил премиерът Борисов. По думите му друга важна сфера на сътрудничество, която трябва да се развива усилено, е образованието.



Двамата премиери са се обединили и около значението на опазването на външните граници на Европа.
 
По темата Брекзит министър-председателят Борисов изтъкнал, че страната ни ще направи всичко възможно да се стигне до сделка, което според българския премиер ще бъде добре за всички. Премиерът Борисов отбелязал, че има много български граждани, които живеят в Обединеното Кралство и същевременно много британци живеят в нашата страна. Това по думите му обогатява двете общества.
 
В рамките на разговора министър-председателят Борисов акцентирал върху значението на Балканите и Югоизточна Европа. Българският премиер изтъкнал, че догодина предстои страната ни и Република Северна Македония да председателстват съвместно Берлинския процес, за което събитие британският премиер ще получи покана.
 
Британският премиер Борис Джонсън от своя страна поздравил министър-председателя Бойко Борисов за управлението на държавата и за резултатите от европейските избори.
 
Джонсън отправил покана към премиера Борисов да посети Обединеното кралство.
 
Българският министър-председател също поканил британския си колега да посети страната ни.
БТА