Сметната палата публикува ежегодните декларации на лицата на висши длъжности, подадени през 2017 година.

В първата си декларация като държавен глава Румен Радев обяви, че притежава половината от апартамент в София, съобщава NOVA. Жилището е от 143 квадратни метра за близо 170 хиляди лева. Президентът е посочил, че със съпругата му притежават малко над 11 хиляди лева и стара кола за 3300 лв. Кредитите им са за 30 хиляди лева.
 

Премиерът Бойко Борисов
БГНЕС

В декларацията си за придобитото имущество, получените доходи, дадени обезпечения и направените разходи за предходната година премиерът Бойко Борисов е декларирал 26 700 лева спестявания от заплата.
 

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева
БГНЕС, архив

Вицепремиерът Екатерина Захариева е декларирала имуществото към встъпването си в длъжност. Тя и съпругът й притежават три апартамента, къща в груб строеж, вила и земеделска земя в Гърция. Има 97 296 евро във влогове, притежава и дялове в три компании.

За придобитото през миналата година вицепремиерът Валери Симеонов е декларирал  40 500 лева от заплати и още 67 000 лева други доходи.
 

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов
БГНЕС, архив

През предходната година Красимир Каракачанов е придобил парцел в село край Сандански за 8000 лева. Той и съпругата му притежават 82 000 лева налични парични средства от заплата, а Каракачанов е посочен и като титуляр на влог от 11 300 лева.

Вицепремиерът Томислав Дончев
БГНЕС, архив


Вицепремиерът Томислав Дончев декларирал за миналата година само лизинг за автомобил на стойност 35 000 лева.

Регистър на лица, заемащи висши държавни и други длъжности

Общо 48 души от задължените да подадат декларации пред Сметната палата за имущественото си състояние не са го направили или са подали необходимите документи извън законовия срок.
19 от тях са членове на ръководни и контролни органи на политически партии; петима са депутати, 10 са кметове, заместник-кметове и председатели на общински съвети; 14 са от други категории задължени лица. За човек, задължен по закона, който не подаде декларация в законоустановения срок, глобата е в размер от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е в размер от 2500 до 5000 лв.
nova.bg