/ iStock/Getty Images
От Здравното министерство обявиха какви са вариантите за сигнализиране при грешно въведени данни във ваксинационния сертификат.

При несъответствия в имената, изписани в сертификата за ваксинация срещу COVID-19, гражданите могат да сигнализират директно в Министерството на здравеопазването /МЗ/, на електронен адрес: mhcallcenter@mh.government.bg. Това се посочва в съобщение на интернет страницата на Столичната регионална здравна инспекция.

Досега подаването на сигнал при сгрешени имена се извършваше във ваксинационния пункт. В имейла трябва да бъде приложено копие на сгрешения сертификат, както и посочени вярно изписаните имена на лицето.

Когато има технически проблем при издаването на сертификат за ваксинация или се установят несъответствия във вече издаден сертификат - рождена дата, дати на поставяне на ваксина, адрес, партиден номер на ваксина и/или др., лицето трябва да подаде сигнал до имунизационния пункт, в който е била поставена ваксината. Извършилият имунизацията трябва да попълни заявка-декларация по образец и да я изпрати в регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Когато искането е основателно, РЗИ потвърждава пред МЗ, че корекцията трябва да бъде извършена. За област София-град сигнал може да бъде подаден и в СРЗИ.

В текста за искане на корекции се вписват трите имена на лицето, данни за контакт, данни за поставените ваксини и описани подробно констатираните несъответствия.
БТА