Кабинетът увековечава с филми за 1 млн. лв. магистралите
Кабинетът увековечава с филми за 1 млн. лв. магистралите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министерството на транспорта ще даде 989 520 лв. за заснемане на филми за най-голямата гордост на експремиера Бойко Борисов - големите инфраструктурни обекти. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки, пише в. „Сега".

Задачите в обхвата на поръчката са изготвяне на два филма за магистрали, два за железопътния транспорт, един документален филм за метрото на София и един филм за развитието на морските и вътрешноводните пътища.

Поръчката е разделена на четири обособени позиции. Единият филм ще трябва да разкаже за магистрала "Тракия", модернизация на пътя София - Калотина и "Марица".

Вторият филм ще е за магистрала "Струма", обходния път при град Враца. Другите два филма ще са за историята на рехабилитацията на жп линията Септември - Пловдив и Димитровград - Свиленград, и за интермодалния терминал в град Пловдив.

За метрото ще има един филм - за разширението до "Младост" 3 и до бул. "Цариградско шосе", за втория лъч.

Филмите ще включват и изграждането на метрото до летището и Бизнес парка. Любопитно е, че срокът за заданието е 2015 г., а част от обектите няма да бъдат завършени дотогава.

Всеки филм трябва да бъде с тираж от 5000 броя, поставени в графично оформени картонени опаковки. Копията трябва да са на български и на английски. Документалните филми ще се финансират по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.