Кабинетът пак щял да уволнява 10 % от чиновниците
Кабинетът пак щял да уволнява 10 % от чиновниците / netinfo

Нови 10-процентни съкращения в държавната администрация ще има от 1 юли или от 1 януари догодина. Това е било решено, според здравния министър Радослав Гайдарски на специално оперативно заседание на правителството.

Според Радослав Гайдарски на заседанието е бил представен доклад за необходимостта от нови съкращения във всяко едно министерство.

Радослав Гайдарски: “В здравеопазването около 441 души се предлагат, това са администратори, не лекари, административни работници”. Финансовият министър Пламен Орешарски обаче не бил чувал за подобно решение.

Строителният министър Асен Гагаузов настоя да се въведе по ясна регламентация на това какво точно е държавен чиновник.

Асен Гагаузов: «Ще се правят нови анализи, защото има много объркани неща, на мен пътните кантониери ми се водят администрация. Този дето копа с мотиката край пътя, и той е администрация, трябва да се направи нов анализ. Не са тези 50 хиляди в държавната администрация, а 500-те хиляди, които са на бюджетна издръжка. Те трябва да се огледат. Ако съкратя 10 кантонера, съкратил ли съм един държавен служител? – не съм, какво тогава сме направили. Аз съм си направил съкращението, когато ме стигнат всички останали, заедно ще вървим напред».

Гагаузов добави, че ще продължава да настоява за назначаване на служители, които са му необходими за работата на министерството.