Йорданка Фандъкова е новият кмет на София
Йорданка Фандъкова е новият кмет на София / снимка: Sofia Photo Agency - Юлиана Николова

За първи път столицата ще бъде управлявана от жена - кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели убедително кметския вот в София с 66,23 процента от гласовете на столичани. Далеч след нея остана представителят на БСП Георги Кадиев, който получи 27,71 процента. Трети е кандидатът на РЗС архитект Павел Попов с 2,8 процента. Всеки един от останалите 15 кандидати е получил под 1 процент от подадените гласове, сочат данните при обработени 100 процента от секционните протоколи.

Изборният ден в столицата завърши в 19.47 ч. при избирателна активност от 23,17 процента. През целия изборен ден са гласували 257 367 избиратели от общо 1 110 258 човека, включени в избирателните списъци.

Изборите в София се наложиха, след като столичният кмет Бойко Борисов бе избран за министър-председател. За временно изпълняващ длъжността му бе назначен Минко Герджиков.

"Хората знаят какво е най-добре и как да го постигнат. Благодаря на тези, които подкрепиха кандидатурата ми. Моята сила беше в това, че познавам общината и говоря реалистично за нещата. Важното е да се работи и да се постигнат резултати. Моята отговорност е да продължа започнатото с ускорени темпове. Ще разчитам на експерти в бъдещата си работа, има достатъчно експерти, ще подберем най-добрите хора. Най-спешната ни задача е активно продължаване на проектите, гледането на проекта за бюджет, есенно-зимния период, задачите са ежедневни и не трябва да се губи темпо", заяви пред Дарик новият кмет на София Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова ще е 57-ият кмет на София. Тя ще е първата жена-кмет в 130-годишната следосвобожденска история на столицата на България.

В 130-годишната история столицата градът е управляван от четирима бъдещи министър-председатели - Димитър Петков, Тодор Живков, Стефан Софиянски и Бойко Борисов, от двама председатели на Народното събрание - Никола Сукнаров и Димитър Петков, както и от един председател на Държавния съвет - Тодор Живков.

Йорданка Фандъкова е новият кмет на София
netinfo