Изпускат контролирано по 2000 л/сек от язовир „Елена”
Изпускат контролирано по 2000 л/сек от язовир „Елена” / снимки: DarikNews.bg
Изпускат контролирано по 2000 л/сек от язовир „Елена”
50171
Изпускат контролирано по 2000 л/сек от язовир „Елена”
  • Изпускат контролирано по 2000 л/сек от язовир „Елена”

Контролирано се изпуска водата от язовир „Елена" в Хасковско след като по решение на кризисния щаб аварийно в стената му бе отворен нов преливник. За целта хората от населените места по поречието на река Бисерска бяха предупредени да не се движат в близост до нея, както и да не извеждат животни в тези райони. Създадена бе организация при евентуално покачване на нивото й населението на селата Бисер и Лешниково да бъде известено със сирени и при необходимост - евакуирано. До тази мярка не се стигна.

Предприетите аварийни дейности за отваряне на нов преливник в стената се наложиха, тъй като при инспекция в петък бе установено, че отводнителният кран е бетониран, а стената компрометирана, припомни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който наблюдава операцията: „Главният изпускател въобще не може да бъде намерен. В 8 часа е била мобилизирана техниката, с багера е прекопана част от стената и там директно колегите са се натъкнали на каверна. Това е било място, при по-голям натиск от водата може да подаде. Сега водата изтича с 2000 литра в секунда. Целта е да се източи максимално количество".

Който е стопанисвал язовир „Елена", не е обръщал достатъчно внимание на стената му, коментира и изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов: „Имаше теч и това означава, че който и да е стопанисвал този язовир в годините, не е обръщал внимание на състоянието на стената. За всички тези малки язовирчета арендаторите нямат хидроинженери, нямат специалисти, които да поддържат и да дават указания как да се стопанисва. Ще докараме чували с пясък. Явно арендаторът е решил по този начин, но се е уплашил и е избягал и в момента го няма".

Кметът на село Елена Иван Иванов, когото сочат като бивш арендатор, твърди, че е бил само пълномощник и че за опасната стена е сигнализирал още във вторник: „Не съм бил бивш арендатор. Имал съм пълномощно да помагам. Не мога да кажа точно фирма".

Кирчо Георгиев от село Елена се е грижил за помпената станция в периода 2000-2009 г. Според него при отварянето на нов преливник опасност няма: „По времето на ТКЗС-тата е било бетонирано, кранът долу е бил счупен от някой и след това са излели бетон".

Най-коментираната тема от хората в село Елена бяха аварийните дейности по стената на язовира: „Ако нямаше това наводнение, нямаше да има и такъв проблем. Ние изобщо не сме в опасност от този язовир. Всичката вода изтича надолу. Но беше крайно време да се обърне внимание".

Един потенциално опасен язовир в област Хасково по-малко вече отчитат от кризисния щаб, който продължава работа.

Изпускат контролирано по 2000 л/сек от язовир Елена
netinfo