Изнесените от „Галерия” записи били манипулирани
Изнесените от „Галерия” записи били манипулирани / sxc.hu

Част от записите на разговори между високопоставени държавници, изнесени в медиите, не са оригинални и върху тях е извършена допълнителна манипулация. Това сочи изготвената от Националния институт по криминалистика и криминология експертиза на аудиозаписи, представени от вестник „Галерия", заключенията от която са публикувани на интернет сайта на прокуратурата.

Става въпрос за записите, в които участват директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов, министърът на финансите Симеон Дянков, заместникът му Владислав Горанов, премиерът Бойко Борисов и бившият заместник на Танов Антоний Странджев.

В хода на образуваното разследване се провеждат разпити на всички хора, имащи отношение по случая, добавят от прокуратурата. Очаква се изготвянето и на други експертизи - компютърни, фоноскопски, включително и с участието на експерти от БАН.

При извършване на спектрален анализ се е установило, че честотната лента на записания сигнал е до 16 kHz. В записания сигнал се "наблюдава" полезен сигнал до 4 kHz и фонов шум - до 16 kHz, т.е. разговорите са проведени в честотния диапазон до 4 kHz. Тази констатация дава основание за извода, че телефонните разговори, ограничени до 4 kHz след това са презаписани с устройство с честотна лента до 16 kHz.

От прокуратурата поясняват, че нивото и спектърът на двата канала на стерео записа са различни, което дава основание за извода, че записите са изготвени чрез устройство за звукозапис на стерео сигнали със стерео микрофони. Трите звукозаписа са с различно ниво и качество на сигнала. При извършения анализ се е установил фонов шум със сходни честотни характеристики и наличие на сигнал с честота и амплитуда, повтаряща се и в трите звукозаписа. Това е основание за извода, че и трите звукозаписа са презаписани при едни и същи акустични условия. Във фоновия шум и на трите изследвани звукозаписа присъства служебен компютърен звуков сигнал, са установили експерти от НИКК.

В началото и в края на трите изследвани записа има записан звук, наподобяващ пращене от работа със звукозаписващото устройство или докосване на микрофон.

Според прокуратурата представените за изследване звукозаписи не са оригинали, а са презаписи на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго /най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство/, при което е привнесен допълнителен фонов шум от устройствата и от акустичната среда на помещението. При презаписите е извършено и премодулиране на сигнала, което се изразява в изкривяване на амплитудно-честотната характеристика.

При изследване на звукозаписите се открити множество неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала.

При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонационния контур на провежданите разговори, на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията. На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите.

Тези отклонения, както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите. Привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи.

Записите не са оригинални, и са с променени параметри в резултат на допълнителните манипулации.

Скандалът с подслушването на Ваньо Танов избухна в началото на януари. Тогава от вестник „Галерия" разпространиха стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. „Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам", заявява по телефона Танов на своя ръководител Симеон Дянков. От записите ставаше ясно още, че шефът на Агенция „Митници" е бил готов да напусне поста си и да „каже нещата от А до Я с истинските им имена". Дни след това от РЗС пуснаха и записи на разговори на Танов с Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Няколко дни след това екипът на вестник „Галерия" пусна три нови скандални разговора - два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместника Антоний Странджев. От тях става ясно, че премиерът нарежда на Ваньо Танов да изтегли митничари от фабриката за бира „Леденика" в Мездра, собственост на Михаил Михов, която произвеждала нелегално бира след отнемането на лиценза й. Танов свежда заповедта на заместника си Антоний Странджев, а след това се отчита на премиера Борисов. Ваньо Танов цитира и думи на Михов, че той си е плащал на всички власти и сега не разбира защо го спират.

В събота вестник „Галерия" публикува в извънреден брой и четвърта стенограма на разговор между Ваньо Танов и Симеон Дянков. Автентичността на разговора не е потвърдена и за него засега няма и разпространен запис.