Издигнаха знамето с военен ритуал във Велико Търново
Издигнаха знамето с военен ритуал във Велико Търново / netinfo

Със военен ритуал за издигане на националното знаме на хълма Царевец във Велико Търново започнаха тържествата по повод 98-та годишнина от обявяването на независимостта на България.

Националният трибагреник бе издигнат на Царския дворец на хълма Царевец под проливен дъжд. На военния ритуал присъстваха вицепрезидента Ангел Марин, народни представители и дипломати. Вицепрезидентът подчерта, че днешният ден на независимостта обединява всички българи, така както е било необходимо да се обидят, за да се извърши актът на независимостта на България. На хълма Царевец във Велико Търново миналото на страната ни среща бъдещето, каза още Ангел Марин.

На паметника на Независимостта венци и цветя бяха поднесени от името на държавния глава, премиера, председателя на Народното събрание, политически партии и граждани.

Предстои да бъде открита паметна плоча на загиналите във войните великотърновци.

От 17.30 в църквата „Св. 40 мъченици”, където е обявена независимостта преди 98 години, ще бъде направен театрализиран прочит на Манифаста, прочетен от цар Фердинанд, с който България е провъзгласена за самостоятелна държава.

Тържествената заря-проверка ще започне в 19.40 на площада пред хълма Царевец.