/ БТА
Следователите избраха Петко Петков за член на новия ВСС. Мандатът на кадровия орган трябва да започне през есента. За него са гласували 265 от 435 следователи.

Започна гласуването за членове на ВСС от квотата на следователите
 

Кандидатите бяха трима - Бойко Атанасов - следовател в Следствения отдел на СГП, Наталия Василева и Петко Петков - следователи в Националната следствена служба, съобщиха от ВСС.

Право на глас имаха 435 следователи, като 396 от тях бяха заявили електронно дистанционно гласуване през интернет.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Всичките те трябва да са юристи с най-малко 15-годишен юридически стаж. Единайсет от членовете се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители и 11 - от органите на съдебната власт. Мандатът на избраните членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок.

Гешев: Предстои юридическа катастрофа и хаос в съдебната система

Каква е концепцията на Петко Петков?

Той набляга в концепцията си на проблемите на следователите. Според него мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната власт. 

Петков казва, че ще бъде връзката между ВСС и следователите, които извършват своята ежедневна и професионална дейност, обещава да прокарва техните идеи и да отстоява техните интереси. Той смята, че трябва да бъдат променени правилата, по които се провеждат конкурсите в съдебната система. 

Петко Петков се обявява и за дискусия, за да се прецени дали е по-добре в съдебната система да има конкурси само на входа - за младши магистрати и за първоначално назначаване, а повишаването в длъжност и преместването да стават по предложение на административния ръководител до съответната колегия на ВСС.