Избраха логото на българското председателство на Съвета на ЕС (СНИМКА)
Избраха логото на българското председателство на Съвета на ЕС (СНИМКА) / БГНЕС
Избраха логото на българското председателство на Съвета на ЕС (СНИМКА)
92135
Избраха логото на българското председателство на Съвета на ЕС (СНИМКА)
  • Избраха логото на българското председателство на Съвета на ЕС (СНИМКА)

Кирилицата, българската шевица и цветовете на националното ни знаме са трите символа, включени в логото на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Логото, избрано след конкурс сред 175 проекта, бе официално представено днес. Негов автор е художникът Тодор Ангелиев.

Врачани правят лого за председателството на България на Съвета на ЕС

Със свои творби в конкурса са участвали много студенти, дизайнери, художници, българи живеещи в чужбина, а също и 10-има чужденци от Балканите, Европа и Азия. Съгласно условията на конкурса проектите бяха анонимни до избирането на победител. Логото за българското председателство на Съвета на ЕС е избрано от жури на втори тур със 76 точки от 90 възможни. Победителят в конкурса художникът Тодор Ангелиев обясни как е избрал елементите в творбата си.

"Ползвах три български символа, които според мен най-добре отразяват българската идентичност. Това са българската кирилица, българската шевица и българският флаг".

Българската шевица и кирилицата са сред най-застъпените елементи в проектите. Те присъстват в над 20 от тях. Използвани са и други, характерни за България символи като розетата от Плиска и хорото, обясни председателят на журито проф. Георги Янков от Художествената академия.

"Лога с роза, паметникът "Шипка", минералните извори, картата на България, розетата на Плиска, хоро, лъв, планини, цвете, птица, имаше едно и с НДК и със слънце".

Конкурсът за лого на българското председателство на Съвета на ЕС беше обявен в Деня на народните будители 1 ноември. Победителят избран измежду 175 творби ще получи 10 хиляди лева, за да изработи бранд книгата на логото, която ще включва включваща слогана, графичните елементи, топографията, цветомия модел и стандартите на марката.

 

Избраха логото на българското председателство на Съвета на ЕС (СНИМКА)
netinfo