Врачани правят лого за председателството на България на Съвета на ЕС
Врачани правят лого за председателството на България на Съвета на ЕС / Дарик Враца - архив

Свой проект как да изглежда логото на председателството на България на Съвета на Европейския съюз ще разработят врачани. Авторите са експертите от Областния информационен център във Враца. В аванс те казаха, че главното в логото няма да е традиционната българска роза или морето, около които по принцип се въртят подобни идеи, а родната азбука. На бъдещото председателство на България бяха посветени днес две срещи, които се проведоха в ОИЦ – едната бе с представителите на медиите, а втората – с експерти от местната и централна  власт, с бизнес организации, хора от неправителствения сектор и граждани.

България ще поеме председателството на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г. и ще продължи до юни същата година. Заедно с нея в тройката за ротация влизат също Естония, която е председател от юли до декември 2017 г. и Австрия – от юли до декември 2018 г.

“Подготовката на България върви добре. Сградата на НДК ще се превърне в Център за подготовка и провеждането на председателството като там се прави ремонт. Над 600 държавни служители вече работят по подготовката. Директор на Центъра ще е Любомир Иванов – бивш посланик и преговарящ за членството ни в НАТО” – поясни Цвети Иванова, управител на ОИЦ – Враца. Тя каза също, че по време на нашето председателство трябва да бъдат приети два важни регламента – за излизането на Англия от ЕС и един в сферата на правосъдието. Програмата за събитията, които ще се проведат в рамките на българското председателство, се подготвя в момента.

Повече по темата ще чуете в програмата “Дарик Северозапад” в понеделник, когато гост в студиото ще бъде Цвети Иванова.

Областният информационен център във Видин днес също проведе информационна среща за председателството на България на Съвета на ЕС.