Врачанска област първа в региона по договори с европейско финансиране
Врачанска област първа в региона по договори с европейско финансиране / ОИЦ Враца - архив

Врачанска област е на първо място по брой сключени договори по оперативни програми в Северозападния регион за изминаващата 2016 година. Сключените договори във Врачанско са 133. Това стана ясно от данни, изнесени по време на пресконференция на Областния информационен център във Враца. “В област Плевен договорите са 123, в Монтана са 108, в Ловеч - 74, а във Видин – 60” – каза Цвети Иванова, управител на ОИЦ – Враца.

Област Враца е на първо място и по общата стойност на сключените договори по програмите с европейско финансиране. Те са за 194 925 237 лева. Следваща за региона е област Плевен с проекти за над 82 милиона лева.

Програмата, към която има най-голям интерес в Северозападния регион, е “Иновации и конкурентоспособност”. По нея сключените договори са за 183 132 477 лева, като най-активна отново е област Враца с 69 договора, следва област Плевен – с 65, Монтана – с 59, Ловеч – 34 и Видин – 18.

Сред най-значимите проекти, които са реализирани за годината в Северозапада, са два проекта на Агенция “Пътна инфраструктура” - подготовка на пътя Видин – Монтана – Враца на стойност 2 774 936 лева и пътя Плевен – Ловеч и Враца – Леденика за 14 милиона лева, и проектът за създаването на система за управление на водите в басейна на река Искър за 7 милиона лева.

Северозападният регион като цяло е сключил 489 договора по оперативни програми през отминаващата година и се нарежда на трето място в страната след Югозападния и Южен централен региони.

Поводът за пресконференцията бе навършването на 5 години от откриването на Областния информационен център във Враца.

 

Повече по темата ще чуете в програмата “Дарик Северозапад”.