Русе
Русе / Dariknews.bg
Най-топло в първия следобед на юли бе в Русе, сочат данните на метеоролозите. Рекордни за първия юлски ден температури са отчетени на много места в страната.
 
Горещо време в събота, червен код за 17 области на страната

44 градуса са измерени в Русе в събота следобед.  Това е рекорд за тази дата.
 
В Плевен е постигнат температурен рекорд за този ден за период от над 115 години насам. Това съобщи синоптикът Николай Ятански от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитиран от БТА. Измерени са 40 градуса температура на въздуха на сянка към 15.00 часа, което е по-висока температура с 3 градуса, в сравнение с максималната, която е била измерена за този ден през 1963 година. От началото на метеорологичните наблюдения и измерванията на температурата в Плевен, които са от началото на 20 век, няма регистрирана по-висока температура за този ден, поясни синоптикът.

Почти 80-годишен температурен рекорд падна на 1 юли в Шумен. Термометрите заковаха 37,2 градуса по Целзий, като досега най-топло на 1 юли е било през 1938 година. Тогава живакът е стигнал до 34,4 градуса и досега по-топъл 1 юли не е имало.

Температура 40.3 градуса е измерена в Силистра около 17.00 часа на 1 юли, показва справка от Метеорологичната обсерватория, цитирана от БТА. Това е температурен рекорд за датата 1 юли. Най-топло на тази дата от около седем десетилетия е било през 1950 година - 35.5 градуса.
 
Полезни съвети в горещото време
 

Русе
Dariknews.bg

Най-високата температура в страната в събота следобед е измерена в Русе, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирани от Фокус. 43 градуса са измерени в Сандански, 42 градуса в Лом. В Кнежа, Ловеч, Пловдив и Свищов са отчетени 41 градуса. Температурата в Хасково, Карнобат, Плевен е достигнала 40 градуса. В почти всички станции в страната са отчетени рекордни за тази дата температури. Изключение правят Оряхово, Шабла, Калиакра, Варна и Бургас.
 
За броени часове петима души починаха в София заради жегата

В София са измерени 37,4 градуса в съботния следобед.
 
Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg