Илияна Йотова
Илияна Йотова / пресцентър, Президентството
„Има една духовна България, чиято територия е много по-голяма от географската и не се измерва в квадратни километри. Тази духовна България няма граници, тя е там, където има и един българин, който пази българското и го разпространява, където се говори и пише на български език.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на представянето на първото българско издание на един от най-тиражираните детско-юношески романи в САЩ „Добри“ на американската писателка Моника Шанън, който разказва историята на българско момче.

Романът се издава от Национален дарителски фонд „13 века България“, 87 години след първото му издание в САЩ. Прототип на главния герой е българският скулптор Атанас Качамаков, който е и илюстратор на книгата.

Вицепрезидентът разговаря с главния преговарящ на Албания с ЕС
 
В приветствието си вицепрезидентът Йотова благодари на НДФ „13 века България“ и неговия директор Слава Иванова за успешното партньорство и изрази убеденост, че то ще продължи и занапред. Илияна Йотова представи част от съвместните си инициативи с фонда. По повод 24 май бяха организирани две виртуални литературни срещи с български автори от най-далечни краища на света

. „Амбицията ни е да познаваме повече български автори зад граница, да ги популяризираме в България, да създадем контакти помежду им и с творческите среди в родината“, посочи вицепрезидентът и подчерта намерението тези срещи да не са епизодични.
 
През 2019 г. пък бяха организирани три културни проекта, свързани с българската общност в Аржентина – изложбата на аржентинската художничка с български корени Стела Сиди „Обиколка на света за 270 дни“, представянето на едноименния документален филм, издаването със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина на български език на романа „Лекар“ на почитания доктор от български произход Хорхе Мичофф. Възможност да се запознаят с трите културни прояви имаха жителите и гостите на София, Сливен и Трявна.