Интерпол издирва трима украинци за атентата срещу Алексей Петров
Интерпол издирва трима украинци за атентата срещу Алексей Петров / снимка: БГНЕС, архив

Трима украинци - Артьом Темпински, Максим Чорни и Йевен Балков, са обявени тази сутрин за издирване от Интерпол заради покушението срещу Алексей Петров, съобщи на пресконференция заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Второ неуспешно покушение срещу Алексей Петров (СНИМКИ/ВИДЕО)

Чорни и Балков са извършителите на стрелбата по Петров, смятат разследващите.

Задържаха украинец за стрелбата с гранатомет срещу Алексей Петров

Софийската градска прокуратура е привлякла Роман Логвиненко като организатор на престъплението. Той е с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Тримата издирвани са обвинени задочно.

Според разследващите четиримата украинци са подготвяли покушението в продължение на година и половина. Те са проучвали начина на придвижване на Петров, охраната му и терена, на който е извършено покушението. Докато са следили Петров, извършителите се маскирали като клошари и са ползвали специално камуфлажно облекло, посочи Сарафов.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че използваните гранатомети са били произведени у нас по поръчка на руската армия. След това са били изнесени от страната и внесени отново от извършителите.

Свидетели уличили украинеца за атентата срещу Алексей Петров

Борислав Сарафов заяви, че извършителите имат военна подготовка, но разследващите нямат информация да са действащи военни. Роман Логвиненко е имал бизнес у нас, свързан с купуване на земеделска техника, която е изнасял в Украйна.

Двама души, които са дали показания, са включени в програмата за защита на свидетели. Заподозрените са пребивавали в дома на един от свидетелите, докато са били у нас. Разследващите разполагат и с ДНК, изолирана от различни предмети, включително от гранатометите, каза Сарафов. Той посочи, че до този момент не е срещал по-перфектна и професионална подготовка и Алексей Петров е останал жив единствено благодарение на късмет.

Алексей Петров дава 100 000 долара за информация за атентаторите му

Разследващите са знаели, че Роман Логвиненко е организатор на покушението повече от месец преди задържането му, каза Георги Костов. Той допълни, че украинецът е бил арестуван при влизане в страната ни. В момента той отказва да дава обяснения.

Борислав Сарафов заяви, че разследването продължава и кръгът на обвиняемите може да се разшири извън четиримата украинци.

Източник: БТА