Интернет партия иска отмяна на наредбата за софийските данъци
Интернет партия иска отмяна на наредбата за софийските данъци / netinfo

Областният управител на София Тодор Модев да отмени приетата от Столичния общински съвет наредба за местните данъци и такси - за това настоява в жалбата си Добри Божилов, председател на Българска интернет партия.

Според Божилов наредбата като цяло е в нарушение на закона, защото е приета, ще се обнародва и ще влезе в сила, след като е изтекъл срокът за корекции в нея. Софийските общинари одобриха наредбата заедно с поправка в частта за данъка за превозните средства - без диференциация в годините, както гласуваха на 28 февруари, но в противоречие със закона.

В жалбата си до областния управител Добри Божилов се позовава на Закона за изменение и допълнение на закона за местните данъци и такси в сила от 1 януари тази година. Според този закон размерът на местните данъци и такси се определя от Общинския съвет до 29 февруари и в случай, че не са определи в този срок, остават да действат минималните размери по закон, а за патентите – тези за 2007 година: „На 28-ми няма обнародвана наредба. Това означава, че всичко, което те са приемали тогава, е просто някакъв работен вариант. Става дума за тотална некомпетентност на Общинския съвет – юридическа”.

Председателят на стопанската комисия в градския парламент и юрист Данаил Кирилов обаче твърди, че няма проблем с приемането на наредбата: „Ще бъде посочено, че тази наредба е била разгледана на заседанието на 28-ми, на следващия ден- 29-ти, е била е подписана от председателя”.

Ако областният управител не уважи жалбата му, Добри Божилов ще обжалва в съда, каза той.