Само 25% ръст в данъците за МПС-та в София
Само 25% ръст в данъците за МПС-та в София / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Данъкът за МПС-та в София се увеличава само с 25 процента и отпада приетата преди седмица диференциация по години. Това гласува Столичният общински съвет като поправка в Наредбата за местните данъци и такси. Решението ще бъде отменено от съда при обжалване, независимо от въведения на 28 февруари принцип "спиране на часовника", коментираха съветници и юристи.

Столичният общински съвет гласува преди седмица увеличение с 25 процента на данъка за превозните средства, регистрирани в града, плюс допълнителен ръст според годините им. Няколко дни по-късно стана ясно, че приетата диференциация е несъобразена със законово установените рамки и това наложи днешната поправка.

„Направената грешка е на всички политически сили в съвета", каза председателят на местния парламент Андрей Иванов и добави, че хаос с плащането на данъци няма да има. Съветници от опозицията бяха категорични, че поправката е нарушение на законите, тъй като в края на февруари е изтекъл срокът за корекции в местните данъци и такси, въпреки наложения преди седмица принцип „спиране на часовника".

Съветникът от ДСБ Ивайло Йонков каза, че има възможност поправката да се атакува в съда. Относно принципа "спрял часовник" той каза, че не знае такъв да съществува в правния мир. На въпрос с каква дата тогава ще се запише днешното решение за данъците за МПС-та Йонков отвърна: "С дата 28 февруари, което не е нормално да се направи на 6 март".

Градският съветник от БСП Христофор Христов също се съгласи, че може съд да решава за данъците в София. "Поправката е коректна. Но начинът, по който се прави, изобщо не е коректен. Приемам хипотезата на спрял часовник, но ако бяхме продължили заседанието същия ден на 28 февруари, ако трябва до среднощ, но да излезем с решение. Какво значи спрял часовник, така можем да го спрем до следващия 28 февруари". Христов посочи, че цитираният принцип за продължаване на заседание е прилаган в парламента, но за едно денонощие, а не за цяла седмица.

Кметът на София Бойко Борисов се позова на юристи, че нямало опасност за съдебен спор относно наредбата за местни данъци и такси в столицата.

Председателят на стопанската комисия и съветник от ГЕРБ Данаил Кирилов отвърна, че наредбата не би трябвало да е атакуема съдебно. "Не би трябвало, по причина на това, че е извършена поправка в разпоредбата преди обнародване на наредбата. Тя ще бъде качена на сайта на общината утре, така обнародваме решенията на общинския съвет. Дата на влизането й в сила е следващият работен ден след обнародването".

След края на общинското заседание в присъствието на председателя на общинския съвет Андрей Иванов, председателят на стопанската комисия Данаил Кирилов и заместник-кметът по финанси Минко Герджиков, съветник от ГЕРБ и юрист Орлин Иванов посочи, че ако се стигне до съд, е логично да се отмени само поправката за превозните средства, но не и целият нормативен документ.

Съпартиецът му и председател на бюджетната комисия Орлин Алексиев подчерта, че ако се стигне до съдебна отмяна на приетото увеличение на данъците за превозните средства, столичното кметство ще се лиши с около 7 милиона лева.