Инспекторатът към ВСС ще доведе до затваряне на съдебната система
Инспекторатът към ВСС ще доведе до затваряне на съдебната система / netinfo

Инспекторатът на съдебната система трябва да остане към Министерство на правосъдието, а не да преминава към Висшия съдебен съвет, защото в противен случай съдебната система трябва сама да контролира себе си. Това заяви в Пловдив председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров относно четвъртата поправка на Конституцията.

По думите му, подобна трансформация ще затвори още повече съдебната система и ще я капсулира. Григоров заяви, че преместването на Инспектората е правен абсурд и не разбирал логиката на вносителите на промените.

Новият инспекторат няма да повиши и ефективността на правораздавателната система, подчерта Григоров. Относно възможността пак Инспекторатът остане към правосъдното министерство, той коментира, че това ще гарантира контрола на Съдебната система чрез възможностите Народното събрание да наблюдава изпълнителната власт.

Той настоя за законови промени, които да премахнат задължителното триинстанционно производство по всички дела, защото това забавя изключително много работата на съда и правораздаването въобще. В България се изпълнява само единият от трите задължителни признака за навременно правораздаване, а именно качество. Останалите свързани с бързина и ефективност изостават.

Григоров даде пример с гражданската колегия към Върховния касационен съд, в която 40 върховни магистрати разглеждат 11 хиляди дела годишно. За сравнение върховните съдии в Швеция за цялата 2006 година са решили общо 140 дела.

Критиките относно размера на присъдите по делото „Ванко 1”, да се отправят към парламента, а не към съда, призова в Пловдив председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров във връзка с поредното връщане на делото срещу рапъра в Пловдивския апелативен съд.

По думите на Иван Григоров ходът на процеса в касационния съд е бил според установените срокове, така че не може да става въпрос за умишлено забавяне. Няма специално отношение към това дело и няма основания да се прави връзка между промените в Наказателния кодекс, които са приемани в периода, когато делото е било във Върховния касационен съд, каза Иван Григоров.

Той заяви, че е абсурдно и обидно, ако някой дори си помисли хипотетично, че Върховният касационен съд може да участва в някаква схема заедно с депутати или други държавници във връзка с някаква процедура.

Бил съм 20 години адвокат и твърдя, че никой адвокат няма интерес да отлага делото срещу подзащитнка му на последна инстанция, след като лицето вече излежава присъда. Така Григоров коментира отлагания на делото срещу Ванко 1 заради заболяването на адвоката му Виктор Михайлов.

Иван Григоров изрази учудването си от драстичните промени в наказанията, визирани в НК за период от две години. „За година, две, три толкова да се промени динамиката и разбирането на законодателя за размерите на наказанията за извършеното, че да бъде нмалена санкцията ,която е била от 10 до 20 години на от една до години, е правен абсурд” беше категоричен председателят на Върховният касационен съд.