Има само теоретична възможност НС да приеме Семейния кодекс
Има само теоретична възможност НС да приеме Семейния кодекс / снимка: DarikNews

Този парламент едва ли ще успее да приеме промените в Семейния кодекс, заяви проф. Огнян Герджиков в предаването на Дарик "Кой говори". Според него основната вина за това е на цялото народно представителство. Ето какво още каза Герджиков: "Същинското работно време на този парламент, дните се броят на пръсти, така че вероятността това да се случи е минимална, чисто теоритична. Най-вероятно и този път ще останем без нов семеен кодекс, без уредба на тези отношения, които трябваше да уредим - осиновяването, либерализирането на отношенията между съпрузите, уреждането на статута на децата, родени от фактическо съжителство, които и този път ще бъдат деца втора категория, защото ще са с неустановен произход", обясни още Герджиков.

"Всичко това трябва да лежи на съвестта на народните представители на това Народно събрание. Решението бе да се прием нов Семеен кодекс, тъй като нещата са вързани, но като частична мярка беше възможно да се приемат текстовете, свързани с осиновяването, но не се стигна до приемането на нито едното. Това се дължи на неразбирането на една голяма част от управляващите. Всичко това доведе до изтичане на времето за приемането на новия Семеен кодекс", обясни Огнян Герджиков.

Проектът за новия Семеен кодекс беше внесен октомври миналата година, посочи Росица Букова от фондация "Движение на българските майки" в предаването на Дарик "Кой говори".

"В домовете е пълно с деца, които чакат да бъде приет този закон, за да влязат да живеят в семейства. Много от представителите на българската власт се интересуват от това, което са свършили, но никога не казват за това какво остава да свършат. За тях е важно когато има политически кампании те да отидат и да покажат, че са дарили нещо. Но това дете отново ще бъде там след седмица или месец, защото същият този народен представител не си е свършил работата и не желае да приеме определен закон, който защитава това дете", отбеляза Росица Букова.