Богдан Богданов
Богдан Богданов / БГНЕС
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов съобщи в ресорната парламентарна комисия, че са предприети редица мерки за осигуряването на безопасността и сигурността на военно-промишления комплекс (ВПК).

Той каза това в рамките на изслушване в комисията в отговор на депутатски въпрос за предприетите мерки след взривовете в складове за боеприпаси на фирмата "Емко" в края на юни.

Министърът напомни, че след последния инцидент още в първия работен ден представители на МВР, ДАНС, МО и на икономическото министерство са посетили три от най-големите заводи в България, за да убедят хората за предприетите мерки за сигурност и да се обсъди какви са допълнителните, които могат да бъдат предприети.

Още в неделя, след инцидента, в координация с министъра на вътрешните работи организирахме допълнителна охрана по периметъра в определените места, вкл. заводи и част от складовете, за които сметнахме, че са критични, каза министърът.

Той напомни, че отговорността на предприятията и на складовете е до периметъра на определен обект. В тази връзка една от обсъдените мерки е била първо да се засили присъствието в периметъра, особено около по-критичните обекти, като са били разгледани възможности за изграждане на вътрешни звена към заводите, които да са под формата на ведомствена полиция, а служителите да бъдат обучени допълнително в МВР и да имат възможност да охраняват извън периметъра, обясни министърът.

Друг аспект в работата ще бъдат добрите практики, които се прилагат в някои от обектите и са приложени и от Министерството на отбраната, да се внедрят и в част от заводите. Важно е да се подобри и част от комуникационната инфраструктура в определени региони, за да може по-бързо да се отреагира, допълни министърът.

Той изтъкна, че има нужда от координация от гледна точка на периметрите около обектите на ВПК, където по закон би трябвало да е ограничено строителството и допълни, че към определени обекти има вече дадени разрешения за строеж около тях и то в "критично близък периметър", което, по думите, му е проблем и от гледна точка на сигурността.

Министърът каза, че за проблема са сигнализирани ресорните институции.

Ако искаме да имаме ефективен способ за охрана и за гарантиране безопасността на хората, трябва да има по-добра комуникация между държавата, институциите, които отговарят за конкретната информация, която би помогнала на заводите да са по-ефективни, заяви министърът. Той допълни, че е отчетено, че от инцидентите до момента няма обратна информация за конкретните причини, как точно се е случило и къде е бил пропускът. Това, по думите на министъра, е проблем, защото не могат да се предприемат адекватни мерки.