доктор лекар
доктор лекар / Thinkstock/Getty Images
Да се изготви черен списък на пациентите, проявявали агресия над лекар. На фигуриращите в списъка лица да се отказва домашно посещение от медик.

Идеята бе лансирана днес от Българския лекарски съюз и подкрепена от представители на Министерството на здравеопазването по време на кръгла маса за превенция на агресията над лекари.

Ако през 2016 г. случаите на посегателства над медицински лица са 28, то само за първите шест месеца от тази година са регистрирани 25 нападения над лекари. Оказва се, че сред 1400 анкетирани медицински лица, всеки втори е заявил, че някога в живота си е бил обект на агресия. Най-честите причини за това са свързани с ниска култура, институционално говорене от страна на лекаря, както и прием на упойващи вещества от страна на нападателя.

Проучването, организирано от Лекарския съюз, показало още, че едва 5 процента от пациентите одобряват здравната ни система. Това, което прави българския пациент най-недоловен от системата, било свързано с необходимостта от доплащане за здравни услуги. Очаквайте подробности в следващите емисии....