/ iStock/Getty Images
България започва преговори с департамента по отбрана на САЩ във връзка с възможни компенсации заради забавянето на доставката на американските изтребители Ф-16 Блок 70. Това съобщи в Народното събрание военният министър Стефан Янев. По думите му на този етап е твърде рано да се говори за евентуален отказ от самолетите.

Преди седмица от посолството на САЩ обявиха, че има забавяне в програмата по производството на изтребителите поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19. "Това неблагоприятното забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма", допълниха от дипломатическата мисия.

Пред депутатите министър Янев обясни, че в подобни случаи, когато договорите са от типа правителство/правителство, общоприетата практика е правителствата да подхождат с доверие едни към други. Тоест гарантът за изпълнение на договора за доставка на Ф-16 Блок 70 е правителството на САЩ.

Посолството на САЩ у нас: Има забавяне в производството на F-16 заради пандемията

"В такива случаи на забавяне или неизпълнение, правителството налага такива санкции, все едно договора е сключен за нуждите на Държавния департамент. Стандартните общи условия при такъв тип договор са, че купувача може да отмени покупката във всеки момент преди доставката на "стоката". Всички разходи са за сметка на купувача. Правителството на САЩ се ангажира да консултира купувача за възможни закъснения", допълни министър Янев. 

Той информира депутатите, че през следващите седмици се очаква посещение на специалисти от департамента по отбраната. "Ще бъдат направени и видеоконферентни разговори, за да се изяснят възможните компенсации, които може да получи България в лицето на ВВС заради забавянето на изтребителите", допълни Стефан Янев.

САЩ изпраща на България най-нови тренажори за изтребителите F-16

"За прекратяване на договора за доставка не можем да говорим в момента, при положение, че не знаем обстоятелствата за забавянето и възможните ни ходове. Не е лесен нито за четене, нито за изпълнение този договор. Защото освен за доставка на самолетите, той е и за поддръжка на техниката", подчерта военния министър.