И Синодът против задължителната предучилищна за 4-годишните
И Синодът против задължителната предучилищна за 4-годишните / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
И Синодът против задължителната предучилищна за 4-годишните
59694
И Синодът против задължителната предучилищна за 4-годишните
  • И Синодът против задължителната предучилищна за 4-годишните

Светият синод подкрепя родителските организации, които са против задължителното посещение на 4-годишните деца на предучилищна. Това обяви Десислава Панайотова, експерт в културно-просветния отдел на Синода. По думите и ако законът се приеме, от Българската православна църква ще поискат президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на закона.

По думите на Панайотова пълното пренебрежение на образователното министерство към исканията на родителските организации е основание за искане от президента за налагане на вето върху закона. От Светия синод настояват да се предвиди и въвеждането на предмета „Религия" в задължителната подготовка на децата и учениците: „Изцяло подкрепя исканията на родителските организации за премахване на това изискване за ранната институционализация. И разбира се, философията на закона да предвиди с конкретни текстове, макар и да е рамков закон, въвеждането на предмета „Религия" в задължителната подготовка на децата и учениците в България. Социализацията на малките деца е особено проблематична и ние мислим в проекция за бъдещето".

Калоян Дамянов от Национална агенция на ресурсните учители обяви, че задължителното посещения на предучилищна на 4-годишните ще постави в неудобно положение децата с увреждания от малките общини, които няма да имат достъп до ресурсни учители: „С въвежданите мерки в този законопроект по-скоро се нарушават правата на децата и на техните родители най-вече. Това ще реши много семейства на деца със специални потребности от достъп до услуги, особено в малките общини и отдалечените места".

Родителските организации обявиха, че ще продължат да настояват тази точка от закона да отпадне, защото тя би навредила на децата им.