Хърватин обвинен за убийството на Митко Малкия
Хърватин обвинен за убийството на Митко Малкия / снимка: Sofia Photo Agency
Хърватинът Робърт Матанич е обвинен за убийството на Димитър Христов – Митко Малкия в столичното кафене „Арт декор” през 2004 година. До края на деня ще бъде определена мярката му за неотклонение.

Хърватинът е поискан от българската прокуратура за убийството на Димитър Христов – Митко Малкия, Калоян Савов и Живко Митев, и опит за убийство на Владимир Гаманов и Стефан Железаров на 4 юни 2006 година. Тогава двама, преоблечени като свещеници, стреляха с автоматично оръжие в столичното кафене „Арт декор” на Симеоновско шосе.

Три месеца по-късно – на 17 септември 2004 година, на Матанич е повдигнато задочно обвинение за убийство в съучастие с други хора. На 14 февруари миналата година Върховният съд на Сърбия разрешил екстрадицията. Матанич е доведен тук в петък, на 31 август.

В момента следовател от Националната следствена служба и наблюдаващият прокурор му повдигат обвинение. До края на деня Софийска градска прокуратура ще внесе в съда искане за задържането му под стража.

Градският прокурор Николай Кокинов не уточни кои са съучастниците му и дали са от същата хърватска банда за мокри поръчки. На този етап прокуратурата няма данни за участието му в други престъпления в България, заяви Кокинов. Очевидно не е имало данни и за участието на хърватската група в убийството на Бай Миле, уточни още градският прокурор.

Кокинов е разпитал Матанич, но хърватинът не е споделил да се опасява за заплахи за живота си, каквито твърдения се появиха в сръбската преса. Въпреки това са взети мерки за засилената му охрана.