Министрите отдадоха почит към двамата полицаи с минута мълчание
"Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница". Това каза преди заседанието на Министерски съвет служебният министър-председател Гълъб Донев.

"Миналата седмица МС прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 1,5 млн. лв. за ремонт и възстановяване на срязаните участъци от оградата от южната ни граница. Въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в мрежата за трафик на хора, съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни", добави премиерът.

По думите му при необходимост ще се търси сътрудничеството и взаимодействието с европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex. "Всички служби, чиято основна задача, е да гарантират националната сигурност, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти", посои Донев. 

Той каза още, че е публична тайна, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета. 

"Възлагам на МВР да извършва строг контрол и наблюдение на пътищата, по които е известно, че се осъществява нелегалният трафик на мигранти. Голямата цел, за която работим от ден първи от встъпването си в длъжност, е присъединяването на България към Шенгенското пространство", подчерта премиерът.

Той е категоричен, че смъртта на полицаите от Бургас - Йордан Илиев и Атанас Градев, е в нарушените граници. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си. Съболезнования за семействата и близките им", каза в заключение Донев.

Министрите отдадоха почит към двамата полицаи с минута мълчание.