Гугушева иска проверка от всички компетентни институции заради сигналите
Гугушева иска проверка от всички компетентни институции заради сигналите / снимка: БГНЕС, архив

Кандидатът на СДС за конституционен съдия Галя Гугушева е изпратила отворено писмо до председателя на правната комисия в Народното събрание /НС/ Искра Фидосова, в което настоява да бъдат сезирани всички компетентни институции, а те на свой ред да извършат необходимите данъчни, имотни, финансови проверки, както и за конфликт на интереси. Това се казва в съобщение на пресцентъра на СДС.

Настояването на прокурор Гугушева е вследствие на постъпилите сигнали, на които тя лично е отговорила аргументирано, опровергава всички изразени съмнения и ги определя като несъстоятелни, се посочва в информацията.

В нея се припомня, че кандидатът е сезирала комисиите към ВСС по "Професионална етика и превенция на корупцията" и "По предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и взаимодействие с инспектората към ВСС".

В писмото си до НС Гугушева пише: "Тъй като доходите и имотното ми състояние и това на моя съпруг са ясно регламентирани и прозрачни, то резултатите от посочените проверки следва да излязат в изключително кратки срокове. Силно се надявам това да се случи преди гласуването на моята кандидатура в пленарна зала, защото като професионалист считам, че именно това е правилният начин - да се изяснят всички факти, на база на които да бъде взето решение и да не се създава възможност за задълбочаване на създалата се институционална криза. Като гражданин на Република България вярвам в нейните институции и не се съмнявам в тяхната безпристрастност и ефективност."

Копия от писмото има до председателя на парламента Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

В мотивите си за писмото Галя Гугушева посочва, че с предизвиканите проверки се надява да бъдат преустановени всякакви спекулации, свързани с нея и нейното семейство и дебатите да продължат с оглед на професионалните й качества, заради които е била предложена от СДС за член на КС.