Грънчарова се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар и услугите
Грънчарова се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар и услугите / Sofia Photo Agency
Информационна кампания за възможностите на европейската система Solvit, която се занимава с нарушения на правата на европейските граждани от страна на администрацията, ще започне в България. Това каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова след среща с еврокомисаря за вътрешния пазар и услугите Чарли Маккрийви, който е на посещение у нас.

Грънчарова отбеляза, че системата е стартирала в началото на годината у нас. България направи добро впечатление с приети законодателни промени и с действията на правителството за справяне с пиратството, каза Чарли Маккрийви. Той посочи, че около 65 милиарда евро са загубите през 2005 г. за ЕС от такива незаконни дейности.

На срещата е било отбелязано, че за правилното функциониране на вътрешния пазар е важно навременното въвеждане на европейско законодателство в националното.

Министър Грънчарова каза, че се разчита на активната подкрепа на депутатите за приемане до края на юни на закона за пазарите и финансовите инструменти, който трябва да транспонира европейската директива в законодателството ни. Тя допълни, че страната ни се подготвя и за въвеждане на директивата за услугите – Министерството на икономиката и енергетиката участва активно в процеса, изготвен е списък от нормативни актове, които трябва да бъдат приети.