Група за натиск върху монополите излъчи ГЕРБ Пловдив
Група за натиск върху монополите излъчи ГЕРБ Пловдив / netinfo

Работна група, която да отстранява пречките, създавани пред бизнеса от местните монополи, излъчи ГЕРБ в Пловдив след първата си кръгла маса за конкурентноспособността на фирмите.

Експертите на сдружението вече са изпратили покани до “Електроразпределение”, ВиК, “Топлофикация” и все още прохождащата на регионалния пазар “Сити газ” с настояване за обща среща с общината, която да съгласува предстоящите големи ремонти на уличната мрежа с инвестиционните програми на двете дружества.

До момента това се прави само формално и това е причината за многократните разкопавания на току-що асфалтирани шосета, посочи експертът Георги Григоров.

Той съобщи още, че работната група ще опита да договори с EVN преместването на два електропровода за средно напрежение в “Изгрев”, които пречат на възраждането на Източната индустриална зона в Пловдив. Така ще се освободи пътят за започване на ново промишлено строителство в района, за каквото имат готовност доста инвеститори.

Работната група “Образование” към ГЕРБ ще направи писмено предложение към РИ на МОН за съставяне на топ-листа на най-добрите средни училища в региона, каза нейният председател Райна Петрова.

Според местния лидер на сдружението о.р.ген. Йордан Кюмюрджиев основен критерий за класирането на гимназиите ще бъде реализацията на техните кадри, а целта на ранглистата – да подпомогне родители и ученици в избора на подходящо училище.

Образователните експерти на ГЕРБ ще настояват за намаляване броя на ВУЗ-овете, защото сегашното им количество не води до по-добро качество на обучението.

Местната структура на сдружението ще предложи още на образователния инспекторат към професионалните гимназии да бъдат изградени специализирани центрове за подготовка на квалифицирани кадри.

Целта е да бъде частично предотвратен очертаващият се още по-остър проблем с недостига на квалифицирани кадри за бизнеса след 1 януари, когато мнозина ще потърсят реализация на европейския трудов пазар.

Други новини от Пловдив