Грипът „Бризбейн” се очаква в периода от декември до февруари
Грипът „Бризбейн” се очаква в периода от декември до февруари / netinfo

Две разновидности на грипния вирус „Бризбейн” се очаква да атакуват страната. Най-много заболели от грипа се очаква да има в периода от декември до февруари. Това каза в предаването „Кой говори” по Дарик радио проф. Ангел Гълъбов – вирусолог, директор на Института по микробиология към БАН.

Още през февруари Световната здравна организация е посочила кои ще бъдат вирусите за епидемията в северното полукълбо през 2008-2009 и вече има ваксинални безвредни продукти. Ако човек се ваксинира, си осигурява защита в рамките на година. При децата са нужни две ваксинации през месец, заради все още неразвитата имунна система, допълни проф. Гълъбов.

Грипът тази година ще прилича на сезонния грип през изминалата. Обикновено той започва с разтрисане, болки в мускулите, състояние на отпадналост и след два дни се появява симптоматика в дихателните пътища – хрема или кашлица, с евентуални всички усложнения след това, някои от които са доста опасни, отбеляза проф. Гълъбов.

След като посетите личния си лекар, ако нямате подобрение от назначената терапия, е хубаво да се обърнете втори път към него, защото след третия ден всяка вирусна инфекция се наслагва бактериално. Това е времето, в което започват усложненията, ако, разбира се, има такива – за това предупреди в предаването общопрактикуващият лекар д-р Мила Дукова.