Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия и Общността на пострадалите от комунистическото насилие, репресии и терор в България и техните наследници настояват за демонтаж на монумента от центъра на София.

Протест в центъра на София: Искаме български паметник (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Настояваме дългът на заявените като демократични партии към обществото да бъде изпълнен, като реализират в най-кратък срок премахването на монумента от центъра на София, за което имат пълната ни подкрепа. Но, ние сме длъжни и да не премълчаваме, когато идентифицираме неефективни действия и бездействия", казват от инициативата.




Двете граждански организации призовават областния управител в срок до 17 септември 2023 г. да изпълни влязлата в сила заповедта на главния архитект на Столична община, потвърдена с влязло в сила Решение на АССГ, като премахне плочата с надписа от монумента.

В противен случай, очакваме многобройните потърпевши от режима да го премахнат собственоръчно, предупреждават гражданските организации.

Георгиев: Чрез архитектурен конкурс ще решим в какво да превърнем Паметника на Съветската армия

"Настояваме посочените от нас специалисти, притежаващи необходимата експертиза, като гарант за гражданския контрол по изпълнение на дължимото, да бъдат включени в екипа, който разработва проекта за демонтажа и премахване изцяло на монумента от терена. Заявяваме готовност за реализиране на изпълнението му с дарения на труд и техника. За което в срок до 15.09.2023 г. г-жа Тодева да проведе среща с организациите ни", казват още гражданите.

 
БГНЕС