Граждани излизат на протест срещу цените на горивата на 1 септември
Граждани излизат на протест срещу цените на горивата на 1 септември / снимка: БГНЕС

Национален протест срещу високите цени на горивата се организира на 1 септември в социалните мрежи. Протестът ще се проведе в няколко града в страната - в София, Бургас, Варна.

В сектора с горивата също ще има наказани хора, обещава Борисов

С призива: „Българи дойде време отново да сме задружни”, групата призовава за протест през есента. В нея се казва още, че „В цяла Европа горивата са по -евтини отколкото в България. В цяла Европа доходите им са в пъти по - големи отколкото в България. Всички заедно можем да променим това”.

Виновните, в призива е посочено, че са в парламента и се казва, че е време да им се потърси сметка.

„Не сме доволни от цената на горивата. Не сме доволни от качеството на горивата. Не сме доволни от борбата с монополи. Тя е неефективна. Високата цена на горивата пряко завишава цената на всички продукти от първа необходимост. Така се срива икономиката на страната ни. Свалете Цената на горивата”, призовават още в групата.

Близо 10 000 са проверените разходомери по бензиностанциите в страната

Протестът се организира въпреки че няколко дни след шумната кампания срещу нередностите по бензиностанциите, цените на горивата вече тръгнаха надолу.

Шофьорите вече усетиха поевтиняване, макар и не особено чувствително, съобщава Нова телевизия. Ако до вчера купувахме най-масовия бензин А-95 за 2,30 лева, то днес цената за литър на различните бензиностанции е между 2,23 и 2,25 лева.

Акцията по препломбирането е към своя край. Вече са проверени близо 10 000 разходомери по бензиностанциите в цялата страна. 84 от тях са затворени след констатирани отклонения над допустимите норми между отчитаното и реално зареденото гориво.

Източник: БГНЕС