Гранична полиция разби международен канал за трафик на хора
Гранична полиция разби международен канал за трафик на хора / снимка: БГНЕС, архив
Гранична полицая разби международен канал за трафик на хора
35322
Гранична полицая разби международен канал за трафик на хора
  • Гранична полицая разби международен канал за трафик на хора

Служители на Главна дирекция „Гранична полиция” разкриха международен канал за нелегални емигранти през България. При специализирана полицейска операция са задържани четиримата организатори - един турски и трима български граждани, както и осем нелегални емигранти.

Служителите на „Гранична полиция” в  Елхово и Русе са установили, че 49-годишният турският каналджия набирал желаещите в Турция, предимно граждани на Иран и Ирак. Той организирал превеждането им през турско-българската граница от други помагачи, а сам чакал преминалите на българска територия. Организирал транспортирането им до квартири в страната, където нелегалните емигранти изчаквали да им бъдат набавени фалшиви български документи за самоличност. С тях те правели опити да напускали България към страни от Западна Европа.

На 28 ноември гранични полицаи от Генерал Тошево спрели за проверка микробус, управляван от 40-годишен мъж от Добрич. В буса пътували четирима души- две жени и двама мъже, които представили български лични карти. Извършената експертна справка показала, че личните карти са фалшиви, а от разговора с четиримата пътници станало ясно, че са от Иран и Ирак.

Служителите на Регионална дирекция „Гранична полиция” в Русе са задържали другия организатор в Североизточна България, 55-годишен мъж от Добрич. Снощи в Елхово е била задържана нова група преминала нелегално Българо-турската граница. За да бъдат преведени чужденците от Турция през България до други страни от ЕС, заедно с набавянето на фалшиви български документи, те са заплащали на каналджиите по 3000 евро на човек. На четиримата е наложена 72-часова мярка „задържане под стража”. Работата по случая продължава съвместно с прокуратурата.