/ ThinkStock/Getty Images
Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Hай-вкусните ястия в българската кухня
 
Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, съобщиха от МЗХ.

Шопската салата - най-харесваното ястие във "Вкусът на Европа"
 
„Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.

Филе "Елена" влезе в защитените продукти в ЕС

 
При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като ХТСХ , България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост.

Розовият домат влезе в Световна съкровищница на вкусовете
 
Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.
 
Страната ни оценява високо положените усилия от ЕК при разглеждането на досието на продукта.
БГНЕС