Готвят окупация на факултета, дал диплома на Пеевски
Готвят окупация на факултета, дал диплома на Пеевски / снимка: DarikNews.bg, Благоевград

Студенти от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград ще последват примера на своите колеги от Софийския университет "Св. Климент Охридски", като окупират Правно-историческия факултет, откъдето депутатът Делян Пеевски е получил дипломата си за висше образование.

"Тъй като Делян Пеевски е получил своята диплома в ПИФ, ще заявим нашата позиция именно тук", казаха студентите, които готвят блокадата в Учебен корпус 6.
Идеята им е да бъде сформиран денонощен лагер във факултета.

"Нашата инициатива започва в подкрепа на студените от Софийския университет. Ще покажем, че протестират интелигентните хора и че не сме лумпени, глупаци и будали". заявиха недоволните студенти.

"Окупацията ще бъде мирна, ще саботираме само учебния процес", заканиха се организаторите.

Техни колегите от Студентското правителство към Правно-историческия факултет не подкрепят действията им. Според Кирил Мучев, председател на Студентския парламент, гласът на студентите трябва да бъде чут, но университетът не е мястото, където това недоволство трябва да бъде проявено.

"Като студентска организация смятаме, че мястото на тези действия не е в университета, защото накърнява правата на нашите колеги". Такова мнение изрази Мучев.

По думите му протестите трябва да бъдат на улицата, тъй като тя генерира освен настроенията на младите, и на цялата българска общественост. Според него уличните протести са по-ефективни.

Други новини от Благоевград