/ Thinkstockphotos
Декриминализация на притежанието и на отглеждането на малки количества трева за лични нужди ще поискат за поредна година неправителствени организации в протестно шествие.
 
От Българското либертарианско общество са на мнение, че законът, който криминализира употребата на канабис, не действа, тъй като за последните 15 години българите, опитвали в живота си трева, са се увеличили пет пъти. От друга страна, ако падне забраната за отглеждане на трева, ще бъдат пресечени дилърите, които я продават, убеден е един от организаторите Димитър Карагегов.
 
Маршът „Свобода на конопа” ще се проведе в събота от 15:30 ч., а за начало на шествието либертарианците са избрали столичния пл. „Света Неделя”.
 
Това е традиционна демонстрация, има 15 години история. Защото от около толкова години се практикува тоталната криминализация на притежание, дори и на малки количества незаконни вещества, което означава, че ако в джоба ви намерят една единствена цигара с трева, вас ви грози затвор от 1 до 3 години. Това е основното желание на демонстрацията“, каза Димитър Карагегов.
 
Първото основно искане е да спрем да вкарваме хора в затвора заради това, че притежават малки количества трева в себе си. В тези години, в които налагахме тази тотална криминализация, тя не успя да постигне нито един от ефектите, заради които беше приета 2004 г. Тогава имаме около 200 000 граждани на България, които са опитвали в живота си трева. Днес, 13-14 години по-късно, тази цифра надвишава 1 млн. Имаме почти 20% от нашето население, което вече познава ефектите на тревата. Така че мерките, които сме решили като общество да приемем, и парите, които харчим като данъкоплатци, човешките животи, които разрушаваме, вкарвайки ги в затвора, не дава нужния резултат. Затова трябва да измислим друго“, допълни той и обясни:
 
„Ние предлагаме - докато мислим това нещо, нека поне спрем да вкарваме тези хора в затвора. Много голяма част от проблемите ни се решават, когато тези 1 млн. души, спрем да ги заплашваме със затвор. Второто искане на протеста е декриминализация на отглеждането на трева в малки количества в домашни условия. Защото по този начин пресичаме дилърите, те изчезват“, посочи още Димитър Карагегов.