Глобяват с 3000 лв. директорката на дома за деца в село Крушуна
Глобяват с 3000 лв. директорката на дома за деца в село Крушуна / снимка: БГНЕС, архив

Държавната агенция за закрила на детето ще глоби с 3000 лева директора на дома за деца без родители в ловешкото село Крушуна, заради нарушения, свързани с поставяне в риск на две от децата в дома. Виолета Станчева не е уведомила компетентните органи за нуждата от закрила на две от децата и по този начин ги е поставила в риск от увреждане на физическото и психическото им здраве. Това е второто подобно нарушение, за което Станчева получава санкция, съобщиха от агенцията за закрила на детето.

Оттам настояват за дисциплинарно наказание на директорката на дома, което може да бъде наложено от кмета на община Летница, който е работодател на Виолета Станчева.

В първия случай, за който Виолета Станчева не е уведомила органите по закрила, е засегнато дете, преживяло пет инцидента. Сред тях е медикаментозно натравяне, станало по неизвестен начин. Детето е получавало няколко пъти нервни кризи, а при проверка на агенцията е било с наранен пръст, без това да е отразено като информация.

В резултат на инцидентите  детето два пъти е хоспитализирано в Детско отделение на болницата в Ловеч. Вторият път е изписано с диагноза „други и неуточнени гърчове” и му е препоръчана консултация с логопед и психиатър, което не е изпълнено. Виолета Станчева е информирала социалните служби, че детето няма сериозни здравословни проблеми.

Вторият случай, в който са нарушени разпоредбите на Закона за закрила на детето, се отнася до момче, пребито от мъж от селото след като отказало да му пренесе дърва. На инцидента е присъствало и друго дете от Дома, което е потвърдило за случилото се. На следващия ден потърпевшият е разговарял с психолога и социалния работник на ДДЛРГ. Детето е консултирано и насочено да напише жалба до директора на институцията, но не му е оказвана медицинска помощ.

По данни на Станчева, момчето не е прегледано от лекар, тъй като не е имало видими белези от преживяно насилие, макар че е споделило, „че цялото тяло го боли”. Едва 10 дни след инцидента са сезирани социалните и МВР, с молба за предприемане на действия спрямо извършителя.

Това е втора санкция срещу директора на дома в Крушуна от началото на 2013 г. Първата е направена в края на януари при проверка на агенцията след получени сигнал на Националната телефонна линия за деца за упражнено насилие. На телефон 116 111 двама от възпитаниците на дома са съобщили, че Виолета Станчева ги е извикала в кабинета си, където им е удряла шамари и ги е ритала. Доводите на директорката за постъпката й са, че едното момче за пореден път не е отишло на училище, а на работа, въпреки нейната забрана, а с другото просто се е шегувала.

От средата на март е преустановено настаняването на деца в този дом, а по данни на директора му вече е изготвен план за затварянето му.