болница
болница / Thinkstock/Getty Images
Гласуват критерии, по които здравната каса ще сключва договори с болници
97258
Гласуват критерии, по които здравната каса ще сключва договори с болници
  • Гласуват критерии, по които здравната каса ще сключва договори с болници
Правителството ще гласува критериите, по които здравната каса ще сключва договори с болници в населените места, където има излишък на лечебни заведения. Проектът на наредбата влиза в дневния ред на Министерския съвет няколко дни след публикуването на проекта за национална здравна карта, с която ще бъдат определени и планирани потребностите на населението от болнична и извънболнична помощ, и една година след отменянето на старата наредба от Върховния административен съд.  Критериите дават предимство на болниците, които имат спешни отделения, осигуряват комплексно лечение, предлагат повече на брой и по-сложни процедури, каквито са големите болнични заведения.
 
Здравното министерство връща наредбата за критериите за подбор на болници

Болници с 24-часови дежурства, с повече клиники и отделения, собствени лаборатории и голям брой пациенти, включително в почивните дни, ще имат предимство при сключване на договор с районната здравна каса в населено място с излишък на болнични легла. В мотивите към внесения проект на критерии от здравното министерство посочват, че практиката от последните години показва безконтролно и нецелесъобразно разрастване на болничната леглова база чрез разкриване на немалък брой нови болници, както и чрез разкриване на нови структури в съществуващите. 
 
Проектонаредата можете да видите тук

Новите болници и дейности се създават в резултат на определени бизнес интереси
и не са съобразени с потребностите на населението от дадена медицинска дейност, се казва в доклада, и още - при липсата на ясни критерии за оценка и избор на договорни партньори, здравната каса няма основание да откаже сключването на договор с някоя от кандидатстващите болници. 

Основната цел на наредбата е да въведе условия, при които да се прави обективен избор на болниците, с които здравната каса да сключва договор в местата с по-голям от необходимото брой легла. Кабинетът ще гласува и наредба за изискванията при създаване и съхраняване на електронни документи в трудовото досие на работниците.