"Пожарът е ограничен от три страни. Смятаме, че до довечера ще получим още по-добри новини, които ще дадат увереност, че сме го надвили". Това каза на брифинг на противопожарните служби за ситуацията с пожара в Рила гл. ком. Николай Николов.

Над 200 човека вече участват в гасенето на пожара. Николов коментира, че около 90 на сто от пожара е овладян, но оставащите 10 процента представляват сериозна опасност.
Той обясни, че е направена и над 2 км водна линия в просеката. "Целим да въведем вода, за да можем да вземем предимство над пожара", допълни Николов.

По думите му вероятна причина за пожара е небрежност.

"Нещата са под контрол. Въпреки това два екипа остават за денонощно наблюдение. Като цяло обстановката в страната се нормализира. Това обаче не ни успокоява. Винаги следобед (след 15.00 часа) обстановката се усложнява, предвид повишаване на температурите и евентуално излизане на вятър. Очаквам тук към 16.00 часа да превали дъжд, който да е в помощ на нашите момчета", посочи Николов.

Пожарът над Боровец се разраства

По думите му между 16.00 и 16:30 часа очакват да посрещнат и екипите от Северна Македония. "Те изпълниха точно задачата, която им беше поставена от моя страна - да пазят западната ни граница. Спасиха стотици къщи и десетки села не бяха опожарени, благодарение на нашит пожарникари. Ако не възникне някаква ситуация, върху която нямаме влияние, има всички шансове пожарът до довечера да бъде овладян. Поне още 2-3 дни на място ще има наши екипи, които да следят ситуацията", обясни гл. ком. Николов.

Пожарът е започнал от пътека, която свързва междинна станция на кабинков лифт с Мусаленска пътека. Не е изключено той да е възникнал от турист. Военнослужещи от 24-та авиационна база - Крумово, с вертолет "Кугар", се включват за втори ден в дейностите за овладяването на пожара в района на Мусаленската пътека под хижа Ястребец в Рила.