/ БСП
"Няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската след преизчисляване на пенсиите. Аз твърдя, че проблемът с пенсиите е вследствие на решения на предходното 46-о Народно събрание. Бяха създадени свръх очаквания за преизпълнение на държавния бюджет, без да се отчитат възможностите на този бюджет". Това заяви от парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков във връзка с преизчисляването на пенсиите и за причините някои от пенсионерите да бъдат ощетени, както и какъв е механизмът за компенсиране

По думите му "създаденото напрежение не е само от това, че са получили с няколко лева по-ниско плащане, а и затова, че при преизчисляване на пенсиите, подходът е несправедлив, без да се отчита индивидуалният принос към осигурителната система".

Той подчерта, че няма да има по-ниска пенсия за месец януари 2022 г. спрямо пенсията от месец декември 2021 г.", посочи социалният министър.

"Аз винаги съм се чудел защо управляващите, които въведоха COVID добавката за пенсионерите, го направиха чрез пенсионната система. НОИ има сериозни традиции при изплащането на различни добавки и затова е логичен въпроса защо тези изплащания не са в социалната система", допълни Гьоков.

Според него твърдението, че всички доходи от пенсии ще се повишават с еднакъв процент, е формирано от нагласи, включително и от тези на политиците.

"Ще бъде допълнена индивидуално на всеки пенсията до размера на декемврийската пенсия с с нова добавка. Всички пенсионери трябва да са наясно, че пенсията им плюс добавките през месеците от януари до юни 2022 г. ще бъдат равни на декемврийската пенсия през 2021 г. COVID добавката е до юни месец. Механизмът ще бъде такъв, че да не бъде ощетен никой", категоричен е министърът.

От парламентарната трибуна Гьоков заяви, че неговото желание е въпросът да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки.

Той обясни, че във връзка с новата по-висока тежест на осигурителния стаж, са били преизчислени всички пенсии за трудова дейност. "Това преизчисляване се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процента беше увеличен от 1.2 на 1.35", допълни министърът.

"Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж нарасна от 300 на 370 лева, което е увеличение с 23%, това се отрази благоприятно на доходите на 1.3 милиона пенсионери, размерът на социалната пенсия за старост се увеличи от 148 лева на 170 лева, увеличение с 14.3%, това се отрази благоприятно на 58 000 пенсионери", изброи още той.

Гьоков подчерта, че пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1%, ако бъде постигнат консенсус с партньорите и че, този механизъм може да бъде приет от през юни 2022 година.

Според него социалните плащания затормозяват пенсионната система.

"Аз тогава предупредих, че това, което правим не е нормално и не даваме трайни решения за размера на пенсиите. От името на БСП заявих, че това увеличаване на тежестта на осигурителния стаж е добро и води до увеличаване на пенсиите, но задълбочава разликите между старите пенсии, отпуснати преди последното преизчисление и новото преизчисление. Ще доведе до напрежение между хората. Може отделно да се изплащат добавките, за да не се объркват хората, но те не се объркват толкова много, колкото когато им говорят политиците. Трябва да кажа категорично, че от пенсионната система трябва да се вадят социалните плащания, като ги извадим, можем да доведем до сериозни затруднения пенсионерите и Агенцията по социално подпомагане. Пенсионната система е изкривена до голяма степен от тези социални плащания, затова хората се бъркат", каза Гьоков.

Депутатите изслушват министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков за преизчисляването на пенсиите и за причините някои от пенсионерите да бъдат ощетени от това, както и как ще бъдат компенсирани възрастните хора, които получиха намаляване на доходите си спрямо последните месеци на 2021 година.

Изслушването се предава пряко по БНТ и БНР.

В дневния ред е и проект на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар, предложен от ПГ ГЕРБ-СДС.

В началото се регистрираха 190 народни представители в залата и девет онлайн. Заседанието започна с декларация на "Продължаваме Промяната" за вчерашния протест, организиран от "Възраждане", срещу зеления сертификат.