Гергана Паси: Законът за конфликт на интереси да се прилага с пълна сила
Гергана Паси: Законът за конфликт на интереси да се прилага с пълна сила / DarikNews
Гергана Паси: Законът за конфликт на интереси да се прилага в пълната му сила
18406
Гергана Паси: Законът за конфликт на интереси да се прилага в пълната му сила
  • Гергана Паси: Законът за конфликт на интереси да се прилага в пълната му сила

Законът за конфликт на интереси трябва да се прилага в пълната му сила, заяви министърът по европейските въпроси Гергана Паси на дискусия на тема „Прозрачност и отчетност при разходването на публични средства чрез обществени поръчки”. Министърът допълни, че 95% от хората, които са адресати по този закон, са предоставили декларациите си още преди влизането му в сила. Тя каза, че преди 7 месеца с министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев са сезирали главния прокурор за незаконни регулаторни и лицензионни режими в различни общини, благодарение на което са били премахнати 95 подобни режими.

 

В усвояването на еврофондовете трябва да има пълна прозрачност, заяви министър Николай Василев. Той допълни, че това се опитва да постигне и Министерството на държавната администрация и административната реформа що се отнася до Оперативна програма „Административен капацитет”. Министър Василев посочи някои от взетите мерки като интернет сайт на български и на английски език, където на видно място има публикации за новите процедури, за правилата за работа на оценителните комисии, където има секция за нередности с информация за нарушения.

 

Сред другите мерки за пълна прозрачност са и промените в състава на оценителните комисии, като включването на широк кръг външни експерти и увеличаването на състава от 3-ма на 5 души. „Ако има пъстра оценителна комисия с всякакви представители в нея, дали е възможно министърът, дори да пожелае, да манипулира крайния резултат”, каза още Василев.

 

Той допълни още, че до момента по програма „Административен капацитет” са одобрени 202 проекта на 181 бенефициенти за 108 млн. лева, а сключените договори са за 105 млн. лева.

 

До април 2009 година реално изплатени и усвоени са 40 милиона лева. Всички одобрени проекти са публикувани в публичен регистър.