ГЕРБ внесе подписка за свикване на извънредно заседание на парламента
ГЕРБ внесе подписка за свикване на извънредно заседание на парламента / снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание искане за провеждане на извънредно парламентарно заседание за ново гласуване на актуализацията на бюджета. Искането е подписано от 77 народни представители от ГЕРБ, съобщи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

В мотивите към искането се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на август.

По закон една пета от депутатите имат право да поискат извънредно заседание.

След като има постъпило искане и видя мотивите на ГЕРБ, ще се консултирам с ръководството на Народното събрание и ще взема решение, обяви председателят на парламента Михаил Миков.

По правилник след като в НС постъпи искане на поне 48 депутати, председателят му е длъжен да насрочи заседание не по-късно от 7 дни, независимо от това дали има ваканция или не. Оттук нататък обаче има две тълкувания - заседанието да бъде свикано до седмица или решението за това да бъде взето в този срок, а заседанието да бъде насрочено за по-късна дата.

Ако до 30 август не се появят депутатите от управляващото мнозинство, правителството или трябва да си подаде оставка, или да спре работа. Това заяви пред журналисти Димитър Главчев.

Според Главчев е добре управляващото мнозинство в НС да покаже, че стои зад правителството, тъй като премиерът Пламен Орешарски е заявил, че ще си подаде оставката, когато няма подкрепа от парламента.