ГЕРБ скочи на Доган за изказването му за Балканската война
ГЕРБ скочи на Доган за изказването му за Балканската война / Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ скочи на Доган за изказването му за Балканската война
58429
ГЕРБ скочи на Доган за изказването му за Балканската война
  • ГЕРБ скочи на Доган за изказването му за Балканската война

Като грубо предизборно заиграване с негативни последствия определиха от ГЕРБ изказването на Ахмед Доган, че Балканската война е етническо прочистване.

„Намираме оценката на Доган за погрешна и провокативна. За нас не е изненада, че Ахмед Догам използва т.нар. Възродителен процес като клише за оневинение. Тази теза, произнасяна от политическата камбанария на ДПС, винаги започва да звучи, когато наближават избори", заяви от парламентарната трибуна Цвета Караянчева от ГЕРБ.

От ДПС защитиха нуждата от общ прочит на въпросните събития. „Изглежда, че имате проблем с политическите си ресурси и на вас ви трябва нова енергия, за да заредите поизхабените си политически батерии. Движението за права и свободи не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия", каза Лютви Местан от ДПС.

„Не е работа сръбско-българските отношения и македонският въпрос да ги коментират турци и турска националистическа партия, заяви Станислав Станилов от „Атака".

Председателят на парламента Цецк Цачева направи забележка на депутата, като каза, че в пленарната зала присъстват само български граждани.

„Но те са турци", обърна се към Цачева Станилов и продължи: „Да кажат, че са българи, аз няма да кажа нищо. Това е турска националистическа партия и нека да ме дадат под съд, аз ще отида в съда да го докажа. И те ще напуснат съдебната зала така, както сега напускат парламентарната".

Целта на този сюжет е да се измести фокуса от истинските проблеми на държавата, смятат пък от БСП. „Целта на тази провокация беше да стимулира точно това, което се случва днес тук и което вероятно ще се случва в страната - да се разделим", каза Димчо Михалевски от левицата.

Според тъмносините с подобни евтини номера Доган винаги постига електоралната си цел. „Защо правите от скандала по-голям скандал, за да му дадете повече сила. Той Местан си го каза - политическият ресурс не е проблем само за ГЕРБ, политическият ресурс е проблем за ДПС, за БСП за нас в Синята коалиция, за всички, които отиваме на избори, това е така. Тази злоупотреба, която се извършва на полето на историята, от абсолютна некомпетентност, разбира се, говорят се абсолютни щуротии, тя има само един-единствен политически ефект - изборите догодина", категоричен бе Веселин Методиев от ДСБ.