/ ГЕРБ, facebook
Според партия ГЕРБ мигрантският натиск към България се е засилил. Това обясниха депутатите Христо Гаджев и Александър Иванов при живо включване от фейсбук. Те посетиха бежански центрове в Харманли и Любимец. И заявиха, че ще поискат изслушване на вътрешния министър в служебното правителство Бойко Рашков относно „контрола на мигрантския натиск“.

Депутатите първо посетиха бежанския център в Харманли. Жителите там настояват за закриване на въпросния център или приобщаването му в общежитие от затворен тип.

"През последния месец настанените в дома от единици са вече над 100 и не е ясно изобщо какъв контрол се упражнява над движението им. Виждаме ги в градския транспорт, на гарата, заминават с влакове. Съвсем свободно се движат. Парковете и градинките са пълни с тумби от млади мъже, не са от Сирия, а от Мароко, там няма военни действия. Не можем вече да излизаме", оплакаха се местните хора.

"В последните години нямаше почти никакви мигранти, а сега отново започна да се пълни. Не знаем изобщо някой пази ли, но виждаме, че постоянно докарват тук нови и нови", допълниха още хората.

Депутатите от ГЕРБ заявиха, че ще отправят официално искане за изслушване на МВР шефа Бойко Рашков, който да обясни какво се прави при неговото управление за контрол на мигрантския натиск. По думите им имало вече и десетки сигнали за възобновяване на трафика и каналите за нелегален превоз на мигранти.

"Борисов с личните му контакти с останалите премиери успя да издейства допълнителна помощ от ЕК за укрепване на българската граница и по този начин балканският път на мигрантите остава в историята. Дано да остане в историята, а не да има увеличение на мигрантите", коментира Христо Гаджев.

"Рашков се занимава с всичко друго, но не и с реалните си задължения, а именно да осигурява безопасността на българските граждани", допълни Гаджев.

"Повечето идващи са от Афганистан, Сирия и Ирак. Да, има и граждани на Мароко, имали сме от 10 до 30 човека, но това не са много", призна началникът на лагера.

Той обясни, че има вечерен час и живеещите там трябва да се приберат в 22:00 ч., но вероятно има закъснения. Началникът допълни, че мигрантите не уведомяват къде отиват, когато решат еднолично да тръгнат нанякъде и че те имат право да ходят навсякъде.

На въпрос на депутатите как върви контролът, той обясни, че дирекция "Миграция" отговарят за карантината, след което хората с отрицателен тест идват в лагера в Харманли.

"При 500 човека имаме 40 ваксинирани", допълни той. Средният престой в лагера е 6 месеца и тези, които имат статут напускат центъра, които нямат, обжалват.