ГЕРБ сезира прокуратурата за управлението на „Авиоотряд 28” преди 2009-а
ГЕРБ сезира прокуратурата за управлението на „Авиоотряд 28” преди 2009-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сигнал за разследване на управлението на „Авиотряд 28” и Министерството на транспорта и съобщенията в периода 2005-2009 г. ще внесат народни представители от ГЕРБ до главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от пресцентъра на партията.

Сигналът ще бъде внесен в прокуратурата на 7 ноември в Съдебната палата. В него народните представители ще настояват прокуратурата да разследва за закононарушения при управлението на „Авиоотряд 28”. Освен това народните представители от ГЕРБ ще сигнализират главния прокурор за нарушения при сделката за закупуването на два нови самолета „Еърбъс 319” за нуждите на правителствения Авиоотряд.

След разпалени дебати по-рано днес депутатите приеха доклада на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения „Авиоотряд 28” и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода 2009-2013 г. От 180 депутати „за” гласуваха 100, 80 бяха „против”.

За периода август 2009 - март 2013 г. „Авиоотряд 28” е направил разходи за повече от 34 млн. лв. Полетите са ощетили бюджета с над 800 000 лв., съобщи при обсъждането депутатът Венцислав Лаков. „Превозвани са многократно футболни отбори, не само „бистришките тигри”, каза Лаков и сред тях посочи „Чавдар” (Етрополе). Превозвани са волейболни отбори, извършвани са полети за заснемане на филми, за наблюдение на телето Бойка, което е било връчено на Борисов като подарък, допълни председателят на комисията.

По думите на Лаков тези полети са ощетили държавата с над 800 000 лева, защото при ползването на Авиоотряда не се начислява печалба.