ГЕРБ източва държавни дружества, сигнализира БСП
ГЕРБ източва държавни дружества, сигнализира БСП / снимки: БГНЕС

ГЕРБ е източвала държавни дружества, в частност във ВиК сектора, и продължава с тази практика. За това съобщиха на пресконференция депутатите от левицата Красимир Янков и Антон Кутев. Те изнесоха случаи на злоупотреби, според тях, във Варна, Стара Загора, Силистра. По този начин БСП отговори на обвиненията на формацията на Бойко Борисов от последните седмици за масови политически чистки в администрацията.

Тези обвинения ги отправя партия, която стана символ на „калинките” в държавата, коментира Янков. Сигурни сме, че част от сделките ще попаднат под ударите на закона, убеден е Антон Кутев. По думите му, целта на ГЕРБ е да протака възможно по-дълго оставането на свои хора във властта. От друга страна, допълни Кутев, те пресират хората да ходят на протести срещу правителството.

Очевидно, падането на ГЕРБ от власт не е достатъчно, трябва партията да се отдели от лостовете на икономическата власт, защото злоупотребяват с това, заключи депутатът, цитиран от БТА.

От левицата смятат, че фактите трябва да бъдат взети под внимание от компетентните органи. Красимир Янков разкри, че тъстът на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Васил Петров Георгиев, чрез две свои фирми (за аварийни ремонти и техническо обслужване) има търговски взаимоотношения с възложители ВиК-дружествата в Стара Загора, Хасково, Благоевград, Севлиево, Враца. Само за последните пет години приходите на тези две фирми на роднината на ексвицепремиера били близо 700 000 лв., по данни, цитирани от Янков.

ГЕРБ източва държавни дружества сигнализира БСП
netinfo

Той постави и няколко въпроса чрез медиите до институциите и за ВиК-Варна. Вярно ли е, пита Янков, че съпругата на кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) - Велислава, е съдружник в дружеството, спечелило обществени поръчки за над 1 млн. лв. за доставка на гориво за ВиК- Варна, както и дали баща й, общинският съветник в момента Красимир Маринов, е представлявал общината във ВиК Варна.

Във връзка с тези факти призоваваме прокуратурата към бързи действия, за да не бъдат укрити улики и да бъдат заметени следите, настоя Янков. Депутатът уточни, че за случаите на злоупотреби и нередности във ВиК-Варна, е изпратен сигнал до главния прокурор, регионалното министерство, както и ДФИ. Сходна била ситуацията и в Силистра, добави Антон Кутев.