Георги Първанов: Президентът трябва да бъде гарант на националния интерес
Георги Първанов: Президентът трябва да бъде гарант на националния интерес / Снимка: Sofia Photo Agency

Президентската институция ще остане фактор на стабилността и гаранция за отстояването на националните ни интереси. Това заяви Георги Първанов, след като положи клетва в Народното събрание по повод началото на своя втори мандат, като държавен глава.

“Не намирам за редно взимането на решения по възлови въпроси за България в тесния кръг на Съвета на управляващата коалиция”, каза още президентът.

Георги Първанов заяви, че през втория си президентски мандат ще продължи да поддържа атмосфера на толерантност и диалог с всички политически партии, но и че ще бъде критик на тези от подходите за правене на политика, които смята за погрешни:

„Необходима ни е силна, не силова, не администрираща и подтискаща държава. Държава, която да е в услуга на гражданите, а не средство за бюрократично подтискане от страна на тесен чиновнически слой”.

Първанов нарече престъпността “основен риск за държавността”. От парламентарната трибуна президентът за пореден път призова да се пристъпи към реализация на неговата идея за създаването на Комисия за борба с корупцията, която да бъде равноотдалечена от различните видове власти.

Държавният глава заяви още, че приоритет на държавата трябва да бъде повишаването на качеството на живот на българите. Той се обяви за радикална промяна на отношението към образованието и науката, както и за преструктуриране на социалната система у нас, която е твърде централизирана.

По повод СПИН процеса срещу петте български медицински сестри в Либия Първанов заяви: „Ние ще продължим усилията си за връщането на сестрите ни в България. Допълнителна сила за това ни дава мощната гражданска инициатива и разбира се безпрецедентната международна подкрепа”.

Президентът заяви още, че всичките му безпокойства по отношение на войната в Ирак са се оправдали. “Не можем, обаче, да отстъпим и да подведем съюзниците си, защото това ще има тежки последици за самите нас и международната общност”, коментира Първанов по повод продължаването на мисията на българската армия в Ирак.